Przepisy na dania z soczewicy

lis 12, 2021 przez

Przepisy na dania z soczewicy

Soczewica to strączkowe bogate w białko i minerały, które z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Dodatkowo jest łatwo dostępna i stosunkowo tania. W tym artykule przedstawimy dziesięć przepisów na dania z soczewicą, które z pewnością dostarczą Ci wiele aromatycznych doznań smakowych.

  1. Zupa z soczewicy i pomidorów

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Soczewicę opłucz i gotuj przez 15-20 minut, aż będzie miękka.

  2. W międzyczasie pomidory pokrój w drobną kostkę, a cebulę i czosnek posiekaj.

  3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj przez kilka minut, aż będą miękkie.

  4. Dodaj pomidory i smaż przez 5 minut.

  5. Wlej bulion warzywny, dodaj soczewicę i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.

  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  7. Sałatka z soczewicą i cukinią

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 duża cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Soczewicę opłucz i gotuj przez 20-25 minut, aż będzie miękka.

  2. Cukinię pokrój w kostkę i zrumień na patelni.

  3. Pomidora i cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

  4. W małej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz.

  5. W większej misce połącz soczewicę, cukinię, pomidora, cebulę i czosnek.

  6. Polej sosem i dokładnie wymieszaj.

  7. Faszerowane papryki z soczewicą

Składniki:

  • 4 papryki
  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Papryki połów na pół, wyjmij nasiona.

  2. Soczewicę ugotuj przez 20-25 minut, aż będzie miękka.

  3. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie.

  4. Połącz soczewicę, cebulę i czosnek w misce.

  5. Napełnij papryki farszem.

  6. Umieść papryki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.

  7. Piecz przez około 30 minut, aż papryki zmiękną.

  8. Gulasz z soczewicy i warzyw

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Soczewicę gotuj przez 20-25 minut, aż będzie miękka.

  2. Marchewki i paprykę pokrój w kostkę, a cebulę i czosnek posiekaj.

  3. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek.

  4. Dodaj marchewkę i paprykę i smaż przez około 10 minut.

  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, oregano i paprykę słodką.

  6. Dołóż soczewicę i zalej wodą lub bulionem.

  7. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

  8. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  9. Burgery z soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułki do hamburgerów
  • Sałata, pomidor, ogórek, cebula do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotuj przez 20-25 minut, aż będzie miękka.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju.
  3. Połącz soczewicę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz w misce.
  4. Z masy utwórz kotleciki.
  5. Smaż kotlety na patelni.
  6. Przekrój bułki na pół i na każdą połówkę połóż kotlecik z soczewicy.
  7. Na wierzchu ułóż sałatę, pomidora, ogórka i cebulę.

Podsumowanie:
Soczewica to wszechstronne i smaczne strączkowe, które warto włączyć do swojej diety. Przedstawione powyżej przepisy na dania z soczewicy to tylko niektóre z nieskończenie wielu możliwości, jakie daje nam to zdrowe i pożywne warzywo. Eksperymentuj z przepisami, dodaj do nich swoje ulubione składniki i ciesz się pysznym i zdrowym jedzeniem!

Podobne

Tagi