Cebula wielopiętrowa
Cebula wielopiętrowa jest byliną rosnącą dziko w ałtajskiej tajdze. Uprawiana jest na zachodniej Syberii, w Igarce, Magadanie, Narjan-Marze, Turuchansku i innych miastach Północy, a miejscami w obwodach moskiewskim i leningradzkim. Na łodydze kwiatonośnej tworzy się od 2 do 4 pięter cebulek powietrznych ostrym smaku (średnia masa cebulki z pierwszego piętra 8,5 g). Nasion nie zawiązuje. Liście zawierają do 90 mg% witaminy C, 2,5—5,7 mg% karotenu, witaminy Bi, B2 i PP. Spożywa się liście cebulki (przyprawa do pierwszego i drugiego dania, chłodników mięsnych i jarzynowych, sałat i marynat); zielonymi liśćmi przybiera się zakąski (kawior, grzyby, rybę w galarecie i in.). Cebula wielopiętrowa rośnie na jednym miejscu 4—5 lat. Plon liści dochodzi do 30—40 t z 1 ha, cebulek powietrznych — do 10 t z 1 ha, cebul — 12—15 t z 1 ha. Cebula ta nadaje się do zimowego pędzenia w szklarni. Uprawia się ją jako roślinę roczną lub wieloletnią.