Jak zrobić domowe lody

sty 15, 2022 przez

Jak zrobić domowe lody

Kulinarne rarytasy, jakimi są domowe lody, na stałe wpisały się do kulinarnego repertuaru wielu gospodarzy. Z własnoręcznie przygotowanych deserów słynne są już w zasadzie każdego kontrahenta. Jak jednak zrobić lody w zaciszu własnej kuchni? Przedstawiamy sprawdzony przepis, który z pewnością będzie udany każdemu.

SMAKOWITA BAZA
Aby zacząć produkcję swojego lodowego dzieła, musisz na początku stworzyć bazę, na której zostaną wykorzystane kolejne składniki. Najlepiej do tego celu wykorzystać śmietanę kremówkę o zawartości tłuszczu powyżej 30%. Poza nią konieczne będą także: mleko, cukier, jajka i wanilia. Wszystkie składniki należy zaś połączyć w dużym garnku i podgrzewać na małym ogniu. Ciągłe mieszanie zapobiegnie przypaleniu się bazy. Gotując jeszcze obierz ze skorupek purée z truskawek, malin, borówek czy innych owoców. Do wybierania warto zastosować blender.

ZAWSZE ŚWIEŻE OWOCE
O ile w przypadku baz domowych lodów najlepiej sprawdzą się owoce, nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć je z kawałkami czekolady, ciastek, bakalii czy innych dodatków. Zanim jednak wyruszysz na zakupy, upewnij się, że produkty są dobrej jakości i świeże. Będzie to pierwszy filar sukcesu Twojego lodowego arcydzieła.

WAŻNA TEMPERATURA
Gotową bazę powinieneś schłodzić w lodówce przynajmniej na 2 godziny. Następnie należy włączyć maszynę do lodów lub blender i powoli wprowadzać bazę, równocześnie włączając urządzenie. W zależności od typu maszyny do lodów, proces głębokiego zamrażania może trwać nawet do 40 minut.

RĘCE OD MASZYNY
Podczas produkcji lodów nie należy wkładać ręki na bok maszyny, gdyż wiąże się to ze spadkiem temperatury wewnątrz urządzenia, co skutkuje mniejszą ilością powietrza. W skrajnych przypadkach może to nawet doprowadzić do uszkodzenia maszyny.

PRZECHOWUJ LODOWE ARCYDZIEŁA
Gotowe lody należy przelać do pojemników do przechowywania i przechowywać w zamrażalniku. Z powodu braku substancji konserwujących, domowe lody najlepiej spożyć jak najszybciej, nie później niż po 2 tygodniach od produkcji.

Podsumowując, własnoręcznie wykonane domowe lody to świetny sposób na urządzenie letniego popołudnia lub elegancki deser podczas wielkiego przyjęcia. Możliwość korzystania z własnych składników i personalizacji smaku jest bezcenna, a proces gotowania z urządzeniem do lodów jest łatwy i przyjemny. Wystarczy przestrzegać kilku zasad i cieszyć się pysznymi lodami przygotowanymi z miłością.

Podobne

Tagi