Najlepsze Przepisy na Dania z Tofu: Alternatywa dla Mięsa

gru 30, 2020 przez

Najlepsze Przepisy na Dania z Tofu: Alternatywa dla Mięsa

Tofu – co to właściwie jest?

Tofu to produkt spożywczy zrobiony z soi. Jest to alternatywa dla mięsa, która jest jednocześnie wartościowa pod względem odżywczym. Tofu jest bogate w białko, wapń, magnez oraz witaminy B, co decyduje o jego korzystnym wpływie na zdrowie.

Tofu nie ma w sobie specyficznego smaku, dlatego można go doprawiać na wiele sposobów, dodając do różnych dań. Jego charakterystyczna, lekko gumowata konsystencja sprawia, że doskonale nadaje się jako mięsozastępca.

Przepisy na dania z tofu – co wybrać?

  1. Sałatka z tofu i warzywami

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu
  • 1 cebula
  • kilka pomidorów malinowych
  • garść szczypiorku
  • sałata
  • sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  • Tofu pokrój w kostkę, cebulę w piórka, a pomidory w ćwiartki.
  • Na patelnię na gorącą oliwę wrzuć tofu oraz cebulę. Przypraw solą i pieprzem, podsmaż przez ok. 10 minut na złoty kolor. Następnie dodaj pomidory i jeszcze chwilę mieszaj.
  • Na koniec dodaj listki sałaty oraz posiekanego szczypiorku. Całość wymieszaj i podawaj na ciepło lub na zimno.
  1. Klopsiki z tofu

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tartych orzechów włoskich
  • bazylia, oregano, pieprz, sól
  • bułka tarta lub mąka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Tofu rozgnieć widelcem w misce, dodać posiekaną drobno cebulę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Następnie dodaj zmielone orzechy włoskie oraz bułkę tartą lub mąkę. Ponownie dobrze wymieszaj.
  • Z tak przygotowanej masy formuj klopsiki, a następnie obtacz je bułką tartą.
  • Klopsiki smaż na oleju na złoty kolor i podawaj na ciepło.
  1. Curry z tofu

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu
  • 1 papryka
  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka curry
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  • Tofu pokrój w kostkę, cebulę w piórka, a paprykę w paseczki.
  • Na patelni na gorącym oleju podsmaż cebulę, następnie dodaj tofu i paprykę.
  • Gdy składniki zmiękną, dodaj przecier pomidorowy, curry oraz posiekany czosnek.
  • Wymieszaj i dusz na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Przypraw solą i pieprzem i gotowe curry podawaj na ciepło.

Tofu – dlaczego warto go wykorzystać w diecie?

Tofu to cenne źródło białka roślinnego, wapnia, magnezu oraz witamin z grupy B. W diecie wegetariańskiej, a także w diecie osób, które z różnych powodów nie jedzą mięsa, tofu może stanowić idealną alternatywę dla mięsa.

Dania z tofu doskonale wpisują się w kuchnię wegetariańską, a ich smak i wartości odżywcze korzystnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie. Wystarczy wypróbować kilka przepisów, by przekonać się, że tofu wcale nie musi być nudne i bez smaku.

Podobne

Tagi