Pierogi ruskie z czym są – tradycyjny przepis na pierogi ruskie i różne dodatki

gru 25, 2021 przez

Pierogi ruskie z czym są – tradycyjny przepis na pierogi ruskie i różne dodatki

Pierogi ruskie z czym są – tradycyjny przepis na pierogi ruskie i różne dodatki

Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Są to pierożki z farszem z ziemniaków i twarogu, gotowane w wodzie lub smażone na patelni. Zwykle podaje się je z cebulką podsmażoną na maśle i skwarkami. Jednak istnieje wiele innych sposobów podania pierogów ruskiej.

  1. Tradycyjny przepis na pierogi ruskie

Aby przygotować pierogi ruskie, należy najpierw przygotować ciasto. Do miski wsypujemy 500 g mąki pszennej i szczyptę soli. Wlewamy 250 ml ciepłej wody i mieszamy, a następnie dodajemy 1 jajko i 2 łyżki oleju. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Farsz przygotowujemy przez ugotowanie 5-6 ziemniaków, dokładne odcedzenie i rozgniecenie ich widelcem. Do ziemniaków dodajemy 200 g twarogu i 1 cebulę posiekaną. Mieszamy składniki i przyprawiamy solą i pieprzem.

Następnie na stolnicy podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienkie plastry. Kieliszkiem wycinamy małe kółka i na każdym z nich układamy łyżeczkę farszu. Sklejamy w pierogi i gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut.

  1. Dodatki do pierogów ruskie

Jednak tradycyjne podanie pierogów ruskiej z cebulką i skwarkami nie musi kończyć się na tym. Istnieje wiele innych sposobów, jak podać te pyszne pierożki:

  • Podane z sosem pomidorowym – sos pomidorowy doda pikantnego smaku pierogom i odrobinę świeżości.
  • Pieczone w piekarniku – można zaoferować je grillowane lub pieczone w piekarniku, co sprawi, że będą chrupiące i delikatnie zrumienione.
  • Z dodatkiem kiełbasy lub mięsa mielonego – dodanie mięsa z pewnością zwiększy ilość białka i dodaję nutkę smaku do pierogów ruskiej.
  • Podane z zieloną cebulką lub szczypiorem – zielona cebulka lub szczypiorek dodadzą świeżości i odrobinę kruchości do pierogów ruskiej.
  • Z dodatkiem kapusty kiszonej – kwaszona kapusta doda pikantnego smaku i pryśniętą nutkę smaku do pierogów ruskiej.

Warto pamiętać, że podanie pierogów ruskiej może być bardzo różnorodne i każdy może znaleźć swój ulubiony sposób na ich podanie.

Podobne

Tagi