Pierogi ruskie z czym są – tradycyjny przepis na pierogi ruskie i różne dodatki
Pierogi ruskie z czym są – tradycyjny przepis na pierogi ruskie i różne dodatki
Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Są to pierożki z farszem z ziemniaków i twarogu, gotowane w wodzie lub smażone na patelni. Zwykle podaje się je z cebulką podsmażoną na maśle i skwarkami. Jednak istnieje wiele innych sposobów podania pierogów ruskiej.
- Tradycyjny przepis na pierogi ruskie
Aby przygotować pierogi ruskie, należy najpierw przygotować ciasto. Do miski wsypujemy 500 g mąki pszennej i szczyptę soli. Wlewamy 250 ml ciepłej wody i mieszamy, a następnie dodajemy 1 jajko i 2 łyżki oleju. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Farsz przygotowujemy przez ugotowanie 5-6 ziemniaków, dokładne odcedzenie i rozgniecenie ich widelcem. Do ziemniaków dodajemy 200 g twarogu i 1 cebulę posiekaną. Mieszamy składniki i przyprawiamy solą i pieprzem.
Następnie na stolnicy podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienkie plastry. Kieliszkiem wycinamy małe kółka i na każdym z nich układamy łyżeczkę farszu. Sklejamy w pierogi i gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut.
- Dodatki do pierogów ruskie
Jednak tradycyjne podanie pierogów ruskiej z cebulką i skwarkami nie musi kończyć się na tym. Istnieje wiele innych sposobów, jak podać te pyszne pierożki:
- Podane z sosem pomidorowym – sos pomidorowy doda pikantnego smaku pierogom i odrobinę świeżości.
- Pieczone w piekarniku – można zaoferować je grillowane lub pieczone w piekarniku, co sprawi, że będą chrupiące i delikatnie zrumienione.
- Z dodatkiem kiełbasy lub mięsa mielonego – dodanie mięsa z pewnością zwiększy ilość białka i dodaję nutkę smaku do pierogów ruskiej.
- Podane z zieloną cebulką lub szczypiorem – zielona cebulka lub szczypiorek dodadzą świeżości i odrobinę kruchości do pierogów ruskiej.
- Z dodatkiem kapusty kiszonej – kwaszona kapusta doda pikantnego smaku i pryśniętą nutkę smaku do pierogów ruskiej.
Warto pamiętać, że podanie pierogów ruskiej może być bardzo różnorodne i każdy może znaleźć swój ulubiony sposób na ich podanie.