Deser z mascarpone – przepisy na pyszne desery z dodatkiem kremowego mascarpone

sty 26, 2020 przez

Deser z mascarpone – przepisy na pyszne desery z dodatkiem kremowego mascarpone

Desery z mascarpone to prawdziwy hit w kuchni. Kremowy i delikatny aromat tego włoskiego sera sprawia, że idealnie pasuje jako składnik naszych wyśmienitych słodkości. Przygotowując deser z mascarpone możemy pozwolić sobie na wiele kombinacji smakowych, a każdy z przepisów z pewnością zachwyci każde podniebienie. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na przepisy z mascarpone, które na pewno przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym łasuchom.

  1. Lekki sernik z mascarpone

Składniki:

  • 250 g ciastek digestive
  • 100 g masła
  • 500 g mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • 250 ml kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Rozkrusz ciastka digestive i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Przełóż mieszankę do formy, wyrównaj i odstaw do lodówki.

  2. Mascarpone połącz z cukrem pudrem, jajkami, ekstraktem waniliowym i skórką z cytryny. Dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszaj.

  3. Masę serową wylej na ciastkowe dno i wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 50-60 minut.

  4. Po upieczeniu sernik ostudź, a następnie całość wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podaj posypując cukrem pudrem lub ulubionymi owocami.

  5. Tiramisu z mascarpone

Składniki:

  • 500 g mascarpone
  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 200 ml mocnej kawy
  • 50 ml likieru kawowego
  • 200 g biszkoptów

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek i ubij je z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj.

  2. Białka ubij na sztywną pianę.

  3. Kakao wymieszaj z kawą i likierem kawowym.

  4. Biszkopty obtaczaj w kawowo-likierowym sosie i układaj na dnie formy.

  5. Następnie na biszkoptach ułóż warstwę masy serowej, a na niej ponownie biszkopty nasączone w kawowo-likierowym sosie. Ostatnią warstwę powinna być masa serowa.

  6. Tiramisu odstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Najlepiej podawać posypane kakao.

  7. Lody waniliowe z mascarpone

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 200 g mascarpone
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzej w rondlu, nie doprowadzając do wrzenia.

  2. Żółtka ubij z cukrem do białości.

  3. Do żółtek dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.

  4. Wlej ciepłe mleko do masy serowej, cały czas mieszając.

  5. Całość wlej z powrotem do rondla i podgrzewaj, aż masa zgęstnieje.

  6. Zdjętą z ognia masę przecedź do miski przez sitko i odstaw do ostygnięcia.

  7. Gotową masę wlej do maszyny do lodów i przygotuj lody. Podawaj posypane czekoladą lub ulubionymi owocami.

  8. Krem z mascarpone i owocami

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g ulubionych owoców (np. truskawki, maliny, jagody)

Sposób przygotowania:

  1. Mascarpone połącz z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Wymieszaj.

  2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i połącz z masą serową.

  3. Owoce dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

  4. Na dno pucharków lub miseczek wyłóż 1/3 owoców, na nie wylej krem z mascarpone i śmietany, kolejna warstwa to pozostałe owoce, a na wierzch wierzch krem.

  5. Przygotowany deser schłódź w lodówce przez około 30 minut przed podaniem.

  6. Szybka szarlotka z mascarpone

Składniki:

  • opakowanie gotowej masy na szarlotkę
  • 200 g mascarpone
  • 100 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotuj masę na szarlotkę.
  2. Odmierz 1/3 masy i wyłóż na dno formy.
  3. Mascarpone połącz z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Wymieszaj.
  4. Na warstwie masy do szarlotki rozsmaruj krem z mascarpone.
  5. Ostatnią warstwą powinna być pozostała część masy do szarlotki.
  6. Szarlotkę piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upieczoną szarlotkę ostudź i podawaj posypaną cukrem pudrem.

Podsumowanie
Desery z mascarpone to prawdziwy rarytas dla wielbicieli słodkiego smaku. W kuchni możemy pozwolić sobie na wiele eksperymentów, łącząc ten delikatny ser z ulubionymi smakami i aromatami. Przygotowanie deserów z mascarpone jest łatwe i szybkie, a efekt końcowy zapiera dech w piersiach. Warto spróbować naszych przepisów i zrobić coś pysznego dla siebie i swoich bliskich.

Podobne

Tagi